Over een paar maanden beginnen de centrale examens alweer… U wilt uw leerlingen daar natuurlijk goed op voorbereiden. Maar de examens Nederlands zullen ook nieuwe soorten vragen gaan bevatten die nog niet in de examenbundels staan. Eigenlijk wordt er gemikt op een geheel nieuwe manier om de leesvaardigheid van uw leerlingen te meten. Zo komt er een grotere diversiteit aan soorten teksten die bevraagd worden en hebben leerlingen soms meerdere teksten nodig om een vraag te beantwoorden. Argumentatie zal op een meer functionele manier worden bevraagd: daarbij wordt gebruik gemaakt van scenario’s die authentieke en herkenbare leescontexten nabootsen. Leerlingen kunnen ook sorteer- en synthesetaken krijgen, of vragen over de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van teksten.  

De examenvragen gaan dus zowel inhoudelijk als qua vorm flink veranderen. In deze minitraining staan de toekomstige veranderingen centraal en leert u hoe u hier in uw onderwijs op kunt inspelen.

Programma 

Het programma van deze training kent de volgende vijf onderdelen:
 
  • Kijkje in de keuken: Hoe zijn deze veranderingen tot stand gekomen?
  • Puntjes op de i: Om welke veranderingen gaat het nu precies?
  • Wat zijn de concrete consequenties? Hoe ziet een nieuw examen er nu uit?
  • Voorbereiding in de klas: Hoe kun je leerlingen voorbereiden op de andersoortige vragen?
  • Afsluiting: Praktische tips en openstaande kwesties
 
Tevoren sturen we u enkele toelichtende documenten toe die we ter plekke bespreken. Tijdens de training krijgt u een aantal exemplarische tekstfragmenten met de bijbehorende nieuwe typen vragen: die vragen gaan we in subgroepjes maken en gezamenlijk bespreken. Daarna komt aan de orde wat dit betekent voor de voorbereiding op de toekomstige examens.
 

Voor wie? 

Deze training is exclusief bedoeld voor docenten Nederlands in de bovenbouw havo en vwo. 

Praktische informatie 

Tijdsinvestering: 3 klokuren
Kosten: € 295,- inclusief alle materialen. Tip: Uw school beschikt over een bijscholingsbudget voor docenten. (zie de CAO VO, artikel 16.4 en 16.5). Daarmee kunt u de kosten van deze training volledig vergoed krijgen. Vraag ernaar op uw school!
 
Data en locaties:
  • Regio Utrecht: donderdag 16 maart 2023
  • Regio Amsterdam: woensdag 22 maart 2023        --> met startgarantie
  • Regio Rotterdam: dinsdag 28 maart 2023               --> met startgarantie
  • Regio Arnhem-Nijmegen: dinsdag 4 april 2023    --> met startgarantie
De training vindt telkens plaats van 16.00 tot 19.00 uur. Halverwege de bijeenkomst bieden we de deelnemers een maaltijd met soep en broodjes.
 
Let op, u kunt tot een week tevoren nog inschrijven.

 

Vragen? 

Heeft u vragen over deze training? Stel deze via het contactformulier

Aanmelden

U kunt hier inschrijven: registreer uw naam en telefoonnummer, de naam van uw school en uw school-mailadres en we bevestigen uw inschrijving. Uw inschrijving is pas definitief nadat het inschrijfgeld is voldaan.
 
Meld u aan

publicaties

Lees hier enkele recente publicaties van uw trainer: