Dit antwoordt is fout

Laatst sprak ik met een schooljuf: een aardige vrouw die vertelde dat ze al ruim 35 jaar voor de klas stond. Ze vond het nog steeds prachtig om voor de groep te staan, om kinderen goed te leren schrijven. “Het is toch een wondertje dat kinderen, zo jong nog, al kunnen leren schrijven. Dat is een geweldig grote stap: spraak die je kunt horen eenduidig omzetten in tekentjes op papier, zodat anderen het weer kunnen begrijpen”.

Zelden zag ik iemand na zoveel jaar nog enthousiast over haar vak. Pas toen ik vroeg of haar werk erg veranderd was, noemde ze – schoorvoetend – ook wat dingen die ze minder leuk vond. Het management stond op nummer 1: “Bij ons op school zijn dat mensen die zelf mislukt zijn voor de klas en toen maar het management in gegaan zijn. Daar heb ik dan nog niet zoveel moeite mee, maar vervolgens gaan zij mij vertellen hoe ik les moet geven. En zelf konden ze het niet… tja…” En na een korte stilte: “En de kwaliteit van de opleiding holt achteruit. Ach kijk, daar komt mijn stagiaire aan. Praat maar eens met haar, dan ruim ik de klas alvast op.”

De stagiaire was een meisje van een jaar of 20. Ze deed eerst erg verlegen, maar met een paar vragen wist ik haar wel uit de tent te lokken. Op mijn vraag hoe ze het op deze school vond, had ze direct antwoord: “Moeilijk. We doen nu hoofdsommetjes zoals 15 erbij 7. Dan moet ik wel op mijn vingers gaan meerekenen, maar dat mag wel: ik heb de verplichte rekentoets van mijn opleiding nog niet gedaan. De taaltoets wel, die heb ik al gehaald.”

“Gelukkig maar”, voegde ze daar na een korte stilte spontaan aan toe: “Het was hartstikke moeilijk hoor, met dat kofschip en alles goed kunnen spellen en opschrijven en zo. Correct Nederlands noemen ze dat… Nou, ik vinnut meer moeilijk Nederlands.” Daarna liet het meisje trots enkele schriftjes zien die ze had moeten nakijken. Ik zag in één oogopslag dat ze wel wat fouten in het werk van de kinderen had laten zitten. Onder een van de werkjes stond in haar handschrift: “Dit antwoordt is fout”. Ik keek haar aan en vroeg: “Dus de taaltoets had je al gehaald?”

Heeft u ook moeite met correct Nederlands? Of wilt u zich gewoon wat zekerder voelen bij het schrijven van een zakelijke tekst of brief? Kijkt u dan eens bij onze Opfriscursus Nederlands.