Training helpt echt

Effect goede taaltraining écht aantoonbaar

(4 november 2011)

In de neurowetenschappen zijn er nu flinke vorderingen gemaakt: volgens onderzoek dat is gepubliceerd in Nature (oktober 2011) is het effect van effectieve training aanwijsbaar op hersenscans. Professor Cathy Price van University College London was er zelf wat verbouwereerd van: haar onderzoek liet zien dat training zichtbaar leidde tot meer celdichtheid in het taalgebied in de hersenen. Anders gezegd: onze hersenen zijn te trainen, net zoals je je biceps kunt trainen door de juiste oefeningen te doen.

Al in 2001 toonde Professor Price met haar onderzoeksgroep aan dat Londense taxichauffeurs een iets vergrote hippocampus hebben, een hersengebied dat de ruimtelijke oriëntatie regelt. Bij de chauffeurs die in dat onderzoek betrokken waren, was als het ware een soort TomTom in hun brein gegroeid. Later toonde haar team ook verdikkingen aan in de hersenen van jongleurs, van musici en van guerrilla-strijders die op alfabetiseringsles waren geweest. En nu is er voor het eerst een duidelijke relatie aangetoond tussen taaltraining en de groei van nieuwe hersencellen.

Goed nieuws dus voor de trainingsmarkt: trainen heeft aantoonbaar effect. Maar… onze trainingen leiden tot effecten die niet alleen op een hersenscan aantoonbaar zijn, maar ook op de werkvloer. Om die reden spreken wij bij incompany trainingen graag met u af om na afloop de effectiviteit van de training in beeld te brengen. Durft u die uitdaging aan…?