Primitief maar doeltreffend

Op 12 maart 2013 zijn de kardinalen van de rooms-katholieke kerk bijeen gekomen in een van de mooiste vergaderzalen die ik ken: de Sixtijnse Kapel in Rome. Ze mochten de zaal niet uit voordat ze een nieuwe paus gekozen hadden. Deze keer ging het vlug: een dag later waren ze er alweer uit. Andere keren duurde het wel even een conclaaf, zoals zo'n bijeenkomst wel wordt genoemd, heeft in het verleden wel eens meer dan twee jaar geduurd.

Ondertussen zijn de kardinalen tijdens het conclaaf wel zo vriendelijk om de buitenwereld tussentijds op de hoogte te houden van de vorderingen. Daarvoor gebruiken ze een primitief, maar eenduidig communicatiemiddel: ze verbranden na iedere stemronde de stembriefjes en voegen daar een stofje aan toe dat ervoor zorgt dat er zwarte rook uit de schoorsteen komt als de verkiezing is mislukt – of witte rook als er voldoende eenstemmigheid is bereikt over wie de nieuwe paus wordt.

Om die reden was op 12 en 13 maart 2013 de godganse tijd een camera gericht op die ene schoorsteen die van belang is. U kon zelf op enkele websites meegenieten van het live beeldverslag van dit beroemde schoorsteentje in Rome, bijvoorbeeld via Nbcnews.com.

Al met al was er sprake van een effectieve vergadering die slechts twee dagen duurde. Wilt u zelf nog effectiever leren vergaderen? Dan kunt u terecht bij communicatietrainers.nl.