Invloed stemgebruik

Invloed stemgebruik wetenschappelijk bewezen

(12 januari 2012)

In onze Vergadertrainingen, en ook bij de training Presenteren, krijgen de deelnemers veel praktische tips. Een simpele suggestie die goed werkt en die we daarom altijd noemen, heeft te maken met stemgebruik: probeer een wat lagere stem op te zetten dan je eigenlijk hebt, zeker in het begin als je aan het praten bent. Als je de aandacht eenmaal hebt, kun je de toonhoogte weer terugschakelen op normaal.

De waarde van deze tip is nu ook wetenschappelijk bewezen: als iemand met een lage stem spreekt, schrijven de luisteraars hem of haar meer macht toe. Ook is gebleken dat mensen die een lage stem opzetten zich machtiger gaan voelen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Social Psychological and Personality Science.

Op deze manier snijdt het mes zelfs aan twee kanten. Door wat met je stemgeluid te spelen, kun je ervoor zorgen dat je toehoorders meer aandacht voor je hebben. Bovendien word je er zelf zekerder door. Een mooi ruggensteuntje dat kan helpen als u zich niet zo zeker geeft bij het geven van een presentatie.

Geïnteresseerd in meer tips en technieken voor een succesvolle presentatie? Zie de beschrijving van onze training Presenteren.