Nieuws uit het vakgebied

Over beeldspraak - en de ethiek van beleidsnotities
Experimenteel onderzoek aan de universiteit van Stanford heeft onderstreept dat gerichte beeldspraak kan helpen om de mening van lezers te beïnvloeden. Hebben we iets aan dit inzicht als het gaat om praktische toepassing in bijvoorbeeld een beleidsnotitie?

Vage taal
Ergert u zich ook vaak aan vaag taalgebruik? Mooi zo. Met de redactie van de website vaagtaal.nl strijden wij tegen onnodig vaag taalgebruik. Maar voor sommige vaagtaalwoorden hebben wij regelrechte bewondering!

Nieuwe opzet van het Groot Dictee der Nederlandse Taal
Met veel tamtam was aangekondigd dat het Groot Dictee der Nederlandse taal een andere opzet zou gaan krijgen. De verwachtingen waren hooggespannen...

Primitief maar doeltreffend communicatiemiddel
Op 12 maart 2013 hebben 115 kardinalen zich vrijwillig laten opsluiten in een van de mooiste vergaderzalen ter wereld. Ronduit primitief, maar wel doeltreffend is de manier waarop ze tijdens hun gevangenschap communiceren met de buitenwereld.

Leerkrachten te weinig taalvaardig. En journalisten dan...?
Leerkrachten in Rotterdam zijn te weinig taalvaardig, als we dagblad Spits moeten geloven. Laten we eens kijken hoe er in Spits over dit nieuws werd gerapporteerd...

Invloed stemgebruik wetenschappelijk bewezen
In onze Vergadertrainingen, en ook bij de training Presenteren, krijgen de deelnemers veel praktische tips. Een simpele suggestie die goed werkt en die we daarom altijd noemen, heeft te maken met stemgebruik.

Effect goede taaltraining écht aantoonbaar
In de neurowetenschappen zijn er nu flinke vorderingen gemaakt: volgens onderzoek dat is gepubliceerd in Nature (oktober 2011) de effecten van training zichtbaar op hersenscans.

Groei taalvaardigheid door serious gaming
Op woensdag 19 oktober tot en met vrijdag 21 oktober vond er aan de universiteit van Gent een symposium plaats over Serious Gaming. Uriël Schuurs presenteerde er de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van het computerspel Mijn naam is Haas op de ontwikkeling van woordenschat.